W dniach 9.10-12.10 Prezydent PFA wraz z Prezesem Kapituły PFA przebywali w Beskidzie Żywieckim odwiedzili m.in Szczyrk , Wisłę  oraz  pensjonaty  regionalne. Wyjątkowo ciepły początek jesieni w tym roku przyciągnął do Szczyrku rzesze turystów. Pensjonaty w Szczyrku gwarantują bardzo dobra jakość obsługi oraz  wysoki standard w rozsądnej cenie jak również  przysmaki z  regionalnej kuchni , w której można zjeść m.in. złowionego przez turystę pstrąga lub jesiotra z czystego  strumyka.  Smakowity Oscypek oraz owcze jogurty można zakupić na ulicy. Liczni turyści piesi oraz rowerowi , którzy peregrynują po pięknych szlakach, często błądzą, ponieważ szlaki są bardzo źle oznakowane oraz brakuje przy nich podstawowych urządzeń turystycznych  takich jak: tablic informacyjnych, ławek oraz koszy na śmieci. Nasuwa się pytanie - Dlaczego władze miejscowości turystycznych tego regionu nie wykorzystują do tego celu funduszy Unijnych? Tak jak to jest np . u naszych sąsiadów Czechów czy Słowaków.