Promocja produkcji zdrowej żywności i jej upowszechnianie.
Przyczynianie się do tworzenia warunków rozwoju życia gospodarczego oraz wspierania inicjatyw gospodarczych poprzez organizacje szkoleń, kursów i konferencji.
Promowanie rozwoju kształcenia zawodowego, wspieranie nauki zawodu oraz doskonalenia zawodowego pracowników.
Integracja nauki, techniki i technologii energetycznej.
Promocja idei zrównoważonego rozwoju turystyki.
Przyczynianie się do rozwoju agroturystyki i turystyki wiejskiej.
Podnoszenie poziomu jakości świadczonych usług i kultury obsługi turystów.
Kształtowanie i upowszechnianie zasad etyki w działalności gospodarczej.
Promowanie energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych.
Prowadzenie wielopłaszczyznowej działalności charytatywnej.
Upowszechnianie wiedzy i organizowanie gospodarki segregacja odpadów komunalnych.
Upowszechnianie wiedzy o europejskich programach funduszy ROR 2014-2020.
Promocja nowych rozwiązań dotyczących wymiany żarówek rtęciowych i żarowych na ledowe, zgodnie z dyrektywami UE.
Organizowanie działań i współdziałanie w przedsięwzięciach zapewniających materialne warunki rozwoju agroturystyki oraz jej doskonalenie.
Działania na rzecz zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, uwzględniając ochronę oraz promocje środowiska naturalnego, krajobrazu i zasobów historyczno-kulturowych, rozwój turystyki i produktów regionalnych.