baner

Szanowni Państwo,

Raz na cztery lata wybieramy wójtów, radnych, prezydentów miast, burmistrzów. Wybory samorządowe mają ogromne znaczenie dla naszych małych społeczności, a Polacy coraz bardziej są tego świadomi. Kandydaci mogą przekonywać wyborców na wiele sposobów, niestety często uznają, że plakat wyborczy jest najważniejszym/najskuteczniejszym wariantem. Efekt widzimy na naszych ulicach. Wizerunki przyszłych radnych, wójtów wiszą dosłownie wszędzie. Żadne drzewo, słup, czy płot nie może czuć się bezpiecznie. Plakat wyborczy ma przede wszystkim poinformować mieszkańców o tym kto kandyduje. Nasz komitet wyborczy również skorzystał z tej możliwości. Aczkolwiek swoje plakaty wieszamy tylko w miejscach do tego przeznaczonych: tablicach gminnych, słupach ogłoszeniowych. Czasami wykorzystujemy powierzchnie prywatnych posesji – tylko za pozwoleniem ich właścicieli. Staramy się w tym wszystkim zachować umiar, dlatego tak bardzo martwią nas przykre incydenty, które miały miejsce w ostatnim czasie. Wiele z wizerunków pana Jarzyny znika zaraz po zawieszeniu. Gdyby nasze plakaty wisiały np. na drzewach, to zrywanie ich byłoby uzasadnione chęcią troski o porządek. Jednak w sytuacji, gdy znajdują się na tablicy ogłoszeniowej, ich zniszczenie jest pogwałceniem prawa i zasad współzawodnictwa. Nie zamierzamy niszczyć drzew, szpecić ulic a z zajętych przez nas miejsc jesteśmy usuwani. W tej sytuacji pozostaje nam tylko wierzyć, że sprawiedliwość jest po naszej stronie.

Całą sytuację podsumowuje ten krótki wiersz:

Tablice Gminy są dostępne również dla kandydata na wójta Stanisława Jana Jarzyny,
a słupy i drzewa dla tych co nie szanują Wyborców, przyrody i otoczenia gminy...

plakat1

Fot. 1                                                                                       Fot. 2
Na zdjęciu (fot. nr 1) widać w jakim stanie znajdują się plakaty pana Jarzyny, kilka godzin po zawieszeniu. Jest to również świetny przykład kolejnego problemu z jakim się borykamy. Sprawne oko na pewno dostrzeże, że pod plakatem pana Jarzyny znajduje się wizerunek innego kandydata. Nasze materiały wyborcze zawieszamy głównie na wcześniej umieszczonych przez nas plakatach z hasłami: praworządny wójt, dobra gmina, porządni mieszkańcy (fot. nr 2). W sytuacji gdy ktoś zakleja nasze hasła, musi się liczyć z tym, że sam zostanie zasłonięty naszym plakatem – już z wizerunkiem pana Jarzyny. W innych sytuacjach nikogo nie zasłaniamy, na tablicy wystarczy miejsca dla każdego.

Cel uświęca środki” -  takie hasło powinno znaleźć się na plakatach większości kandydatów. Cel jest najważniejszy, a to co będzie później jest już nieistotne. Niestety z posiadanych przez nas danych wynika, że świat nie przestanie istnieć po ogłoszeniu wyników wyborów. Życie powróci na wcześniejsze tory, a obecni kandydaci dalej będą mieszkańcami naszej gminy –  miejsca słupów i drzew z „ludzką twarzą” i numerem listy wyborczej (fot. 3). Przypuszczamy, że chaos który towarzyszy rozwieszaniu materiałów wyborczych, nie będzie pomocny w powyborczym porządkowaniu ulic.

Atmosfera wokół wyborów staje się coraz bardziej napięta. Po incydencie z Panią Wójtową przyszedł czas na kolejny. Pan Jarzyna, który osobiście rozwiesza swoje materiały został dziś (11.11.2014) napadnięty – na szczęście ucierpiał jedynie plakat. Niestety wezwanej na miejsce zdarzenia policji nie udało się ująć sprawcy, ani jego towarzysza, który nagrywał całe zajście.

plakat3

Fot. 3

Najważniejsza jest rozmowa, również w trakcie kampanii wyborczej, dlatego bardzo nas ucieszyła oddolna inicjatywa członków forum mieszkańców Gminy Michałowice. Pomysł przeprowadzenia debaty pokazuje, że mieszkańcy gminy chcą dokonać przemyślanego i odpowiedzialnego wyboru. Niestety nie wszystkim spodobała się ta inicjatywa. Planowano przeprowadzić spotkanie kandydatów w budynku gminy. Jednak obecny wójt nie wyraził na to zgody. Budynki należące do gminy służą wszystkim mieszkańcom, a obecny wójt nie powinien odbierać im tego prawa. Nadal liczymy, że debata odbędzie się w zaplanowanym terminie – w najbliższy czwartek (13.11.2014).